Одржан округли сто: Педагог у савременом друштвеном контексту: између теорије и праксе

У понедјељак, 17.06.2024. године Студијски програм педагогије Филозофског факултета у сарадњи са Друштвом педагога Републике Српске организовао је округли сто под називом Педагог у савременом друштвеном контексту: између теорије и праксе.


Ово је била још једна у низу активности које је Филозофски факултет реализовао поводом свог јубилеја –  30 година постојања.


Циљ овог округлог стола био је размјена искустава, дисеминација педагошки дјелотворних резултата и идентификација рјешења за побољшање статуса и позиције педагога у васпитно-образовним установама и  унапређивање њиховог партнерства са субјектима васпитања.


У раду округлог стола учествовало је 30 педагога из различитих вaспитно-образовних установа у Републици Српској (предшколске установе, основне школе, средње школе, домови за дјецу, Центар за социјални рад и Музеј Републике Српске) и 10 професора Студијског програма педагогије. Таква структура учесника омогућила је холистичко сагледавање позиције и статуса педагога у васпитно-образовним установама.


Учесницима округлог стола обратила се водитељица Студијског програма педагогије проф. др Љиљана Јерковић. Пожељела им је добродошлицу и најавила теме које ће бити предмет дискусије.


Модератори округлог стола били су: проф. др Бране Микановић, проф. др Татјана Михајловић и проф. др Маргарета Скопљак.


На округлом столу учесници су дискутовали о сљедећим темама:


  • Партнерство педагога са субјектима васпитања;
  • Безбједност дјеце у васпитно-образовним установама;
  • Статус и позиција педагога у вaспитно-образовним установама;
  • Професионално „сагоријевање“.


Истакнути су кључни проблеми у раду педагога у различитим васпитно-образовним установама. Изведени су закључци и дати су  приједлози за рјешавање идентификованих проблема.

 


Item Item Item Item
1 /

Објављено 19.06.2024.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ