Отворен позив за Програм мобилности истраживача на Западном Балкану

Од 28. марта 2024. званично је отворен позив за Програм мобилности истраживача на Западном Балкану, као дио пројекта „ОДГОВОРИ КРОЗ ПОЛИТИКЕ – имплементација и подршка у изради политика из области науке и иновација на Западном Балкану“ (енг. POLICY ANSWERS – R&I Policy Making, Implementation and Support in the Western Balkans)“, који за Универзитет у Бањој Луци спроводи Филозофски факултет.

 

Овај програм мобилности предвиђен је за истраживаче/ице на почетку каријере (докторанде и оне који су завршили свој докторат у претходних седам година, почев од рока за пријаву) из регије Западног Балкана, укључујући и Босну и Херцеговину.

 

Сваки одобрени пројекат мобилности омогућиће по једном истраживачу/ици из БиХ, чија пријава буде одобрена, средства у износу до 5.000 ЕУР за истраживачки боравак у научно-истраживачкој институцији која је смјештена у једној од земаља Западног Балкана, и то у трајању од двије недеље до максимално шест мјесеци.

 

За пројекте који ће бити разматрани у оквиру овог позива, кандидати морају:

 

  1. осмислити програм краткорочног боравка у некој научно-истраживачкој институцији или научно-истраживачком центру у у једној од држава Западног Балкана;
  2. оправдати потребу за специјализованом опремом или истраживачком инфраструктуром која је потребна за истраживање, а доступна је у предложеном научно-истраживачком центру или институцији, јавном или приватном;
  3. спровести планирано истраживање у одабраном центру или институцији у предвиђеном року.

 

Сва тематска истраживачка подручја су прихватљива (укључујући друштвене науке и хуманистичке науке, као и истраживања заснована на умјетности).

 

Важни датуми:

Крајњи рок за пријаву: 31. мај 2024, до 17:00 часова

Резултати позива: август 2024.

Период почетка мобилности: од 1. октобра до 1. новембра 2024.

 

Детаљније информације о овом позиву као и материјали за пријављивање доступни су на страници:

https://www.westernbalkans-infohub.eu/calls/western-balkans-mobility-scheme/


Објављено 29.03.2024.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ