class="logo

Ријеч декана

15984440521-rijec-dekana.pngМандат декана сам преузео са жељом да заједно од Филозофског факултета направимо један од престижнијих факултета на Универзитету у Бањој Луци, те факултет који ће међу осталим Филозофским факултетима у региону бити препознат као подстицајан и пријатан амбијент за студирање, са квалитетним кадром, иновативним програмима и ваннаставним садржајима те генерално позитивним имиџом у заједници. То је наша и моја визија, на чијем остварењу свакодневно радимо. Конкретизовали смо је кроз детаљно разрађен стратешки план развоја који обухвата мисију, 10 главних циљева те преко 150 конкретних активности. Ови циљеви прије свега подразумјевају континуирани рад на унапређењу: наставног процеса и научне продуктивности; ванаставних активности и секција; издавачке дјелатности; материјално-техничких услова за рад; међународне сарадње и мобилности; чвршћих веза са заједницом кроз интензивнију промоцију и заједничке пројекте; подстицање политика за бољу запошљивост наших дипломаца итд. Сматрам да је ово оствариво јер на Филозофском факултету има близу 100 запослених и ако свако седмично уложи један сат за развој факултета то је преко 400 сати мјесечно и око 5000 сати годишње! За толико времена, могу се и чуда стварати, те позивам запослене и студенте да кроз минимални додатни напор то и учинимо! При томе, не контролишем запослене, већ пратим резултате! Кључно питање је да ли желимо да будемо тим који добија и на који ћемо сви бити поносни или нешто друго? Одговор је јасан те стога, као што у духу једне пјесме, шаљиво рече наш студент, „дођи да остваримо заједно!“


Поносан сам што смо један од ријетких факултета који има континуирано професионално усавршавање наставног особља; што су наши професори приступачнији студентима од професора на другим факултетима; што у оквиру издавачке дјелатности сваке године публикујемо 15-ак нових књига; што суфинансирамо одласке наших запослених и студената на регионалне научне скупове; што финансирамо студентске пројекте којим подстичемо њихов активизам али и бољу промоцију факултета; што заједно учимо и дружимо се кроз организоване студијске посјете и излете итд. Посебно сам поносан што поред стандардних активности имамо бројне додатне активности за студенте и запослене које квалитетно испуњавају наш рад и слободно вријеме. Неке од њих су промоције књига, хуманитарне акције, активности нашег културно умјетничког друштва, умјетничке изложбе, студентски квизови, заједничка планинарења итд. Кроз ове и друге активности желимо да будемо не само мјесто рада и учења, већ друга кућа у коју ћемо са задовољством долазити, факултет организован по мјери разновнрсних потреба студената и запослених. Факултет и студирање не смију бити простор стреса, страха, напетости, омаловажавања већ простор задовољства, среће, узајамног поштовања, заједничког раста и остваривања потенцијала. Желимо да студирање на Филозофском буде студирање са осмјехом!


Успјешан факултет је мозаик састављен од много различитих елемената, неки су код нас сјајни, понеки мало сиви, неки можда и недостају, али сваке седмице све више је оних сјајних. Сигуран сам да ће у блиској будућности и преостале коцкице да се сложе, те да ће Филозофски факултет имати ауру која ће га по бројним позитивним карактеристикама издвајати у нашем друштву и чинити изазовним мјестом за студирање, како смо и планирали. Ово је установа где ћете упознати боље и себе и друштво! Ово је ваша друштвена мрежа за цијели живот! Овдје се граде непролазне вриједности и знања, за хумана звања и занимања!  Придружите ми/нам се!!!


Проф. др Срђан Душанић

Декан Филозофског факултета