Библиотека

Библиотека Филозофског факултета посједује велики број вриједних рјечника, енциклопедија, као и одређени број старих и ријетких књига, које датирају из 19. вијека и чувају се као раритети. Иако су материјални услови веома ограничени, свесрдним залагањем руководства Факултета, као и појединих професора, те издавача, фонд библиотеке је сваким даном богатији и значајнији.

Од оснивања Филозофског факултета 1994. године, па до 2009. године, када је факултет са локације у Улици бана Милосављевића пресељен у Студентски град (кампус), те је Филозофски факултет раздвојен на три факултета: Филозофски, Филолошки и Факултет политичких наука, библиотеку су користили сви редовни и ванредни студенти, постипломци и запослени на сва три факултета, тј. укупан број корисника био је око 7.000.  Године 2013. кад је Факултет политичких наука прешао у властити простор, одвојен је дио библиотеке који према садржајима припада политичким наукама (око 2.500 књига и 35 наслова часописа), те библиотеку Филозофског факултета од тог момента користе редовни и ванредни студенти, постдипломци и запослени Филозофског и Филолошког факултета, тј. око 5.000 корисника.

Фонд библиотеке Филозофског факултета у овом моменту има око 70.000 примјерака књига (научне монографије, уџбеници, приручници, стручне књиге, домаћа и страна књижевност, енциклопедије, рјечници, лексикони), те око 10.000 примјерака часописа. Библиотека има  читаоницу, која располаже са 70 читаоничких мјеста, са пет рачунара, од којих се три налазе у читаоници на услузи корисницима, а два користе запослени.

У току је издвајање књига за библиотеку Филолошког факултета.

Фонд књига филозофског факултета,у читаоници могу да користе и студенти осталих факултета Универзитета у Бањој Луци.

 


©2016 Филозофски факултет, Универзитет у Бањој Луци, 78000 Бања Лука, Република Српска, БиХ.